Bromera copa els XX Premis Samaruc

4-6-2012

Vicent Enric Belda i Silvestre Vilaplana són els autors de les obres guardonades

 

 

El secret de Meritxell, de Vicent Enric Belda, i Resurrecció, de Silvestre Vilaplana, són els guanyadors dels XX Premis Samaruc de Literatura Infantil i Juvenil, que organitza l’Associació de Bibliotecaris Valencians. El veredicte s’ha fet públic en el sopar que ha tingut lloc aquest divendres, 1 de juny, a l’Hotel Beatriz - Rey D. Jaime de València. En aquest acte també s’han lliurat el Premi a la Bibliotecària d’Honor a Rosa Regás i el Premi a la Bibliotecària de l’Any a Pepa Salavert, bibliotecària de l’Hospital de La Fe de València, guardons atorgats per la Junta de l’Associació de Bibliotecaris Valencians.


L’obra guanyadora del Premi Samaruc de Literatura Infantil, El secret de Meritxell, de Vicent Enric Belda, narra la història d’una xiqueta de quasi deu anys amb una tendència natural a somiar desperta. Passa molt de temps amb la tia Mercé ja que son pare, un famós arqueòleg, només té temps per a les seues excavacions a Egipte, i sa mare, d’altra banda, viu a París per a complir el seu somni de ser poetessa. Un fred matí d’hivern arriba al seu jardí un gatet gris que capgirarà la seua existència i li descobrirà un secret familiar que ningú no pot imaginar.


Vicent Enric Belda (Agullent, 1962) compagina la tasca docent amb l’escriptura. Ha guanyat el Premi Samaruc amb L’estirp de l’horror i el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre 2006 per La llegenda de l’amulet de jade, que també va ser escollida per als White Ravens, la selecció que fa la biblioteca de Munic de les obres infantils i juvenils més destacades d’arreu del món.


En Resurrecció, l’obra guardonada en la modalitat juvenil, el multimilionari William Fox acaba de perdre la seua filla en un accident. Decidit a no dir-li l’adéu definitiu, opta per crionitzar-la i encetar una investigació per a saber si hi ha alguna possibilitat de tornar-la a la vida. Així, contracta l’etnòleg John Pearson i la psicòloga Isabella Verona perquè estudien en profunditat les pistes que troben arreu del món sobre resurreccions. Al mateix temps, dos germans marcats per uns fets obscurs i dramàtics es reuneixen després de molts anys per tal d’impedir a qualsevol preu aquesta recerca. Qui arribarà abans en aquesta cursa contra rellotge?


Silvestre Vilaplana (Alcoi, 1969) conrea la narrativa, tant per a adults com per a joves, i la poesia. És un autor reeixit dins l’àmbit de la literatura juvenil, amb èxits com Els dimonis de Pandora o La frontera negra. També ha escrit les novel·les L’estany de foc, Premi Blai Bellver de Narrativa Ciutat de Xàtiva; El quadern de les vides perdudes, Premi Alfons el Magnànim, i Les cendres del cavaller, la primera biografia novel·lada de Joanot Martorell, per la qual va rebre el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira i el de la Crítica Serra d’Or. A Bromera també ha publicat la biografia il·lustrada Joanot Martorell. Un cavaller sense fronteres.


El jurat d’aquesta convocatòria ha estat format per Mercè Climent, escriptora; Matilde Serrano, mestra; i Isabel Martí, Eva Maria Martín i Teresa Esteve, bibliotecàries.
Amb aquesta edició, els Premis Samaruc compleixen 20 anys de reconeixement i difusió de la literatura infantil i juvenil al País Valencià. Des que van nàixer, aquests guardons han suposat un impuls per al foment de la literatura en valencià entre els més joves. Al llarg de les dues dècades de trajectòria, han estat onze les obres de Bromera distingides en alguna edició, cinc guanyadores de la modalitat infantil i quatre en juvenil.


Els títols infantils de Bromera que han guanyat des de la creació del guardó són El rei Panxut redola i el rei Primal s’envola, d’Enric Lluch; Una escola blanca que s’obri i mai no es tanca, de Vicent Pardo; Quines bèsties!, d’Antoni Albalat; 8.388.607 caramels per a un aniversari, de Vicent Pardo; Lula i les abelles, de Mercé Viana, i El secret de Meritxell, de Vicent Enric Belda.


De la seua banda, els títols juvenils de Bromera que figuren en el palmarés dels Premis Samaruc són L’enigma del medalló, de Vicent Pascual; L’estirp de l’horror, de Vicent Enric Belda; Per Júpiter!, de Vicent Pardo; La mort espera a Varsòvia, de Josep Millo, i Resurrecció, de Silvestre Vilaplana.

 

Tornar