Bromera presenta El quadern de les vides perdudes, de Silvestre Vilaplana

7-2-2012

Es tracta de l’obra guanyadora de l’últim Premi Alfons el Magnànim de la Diputació de València

Aquest dimarts, 7 de febrer, s’ha presentat a la premsa El quadern de les vides perdudes, de Silvestre Vilaplana, al Palau Scala (Plaça Manises, 6) de València. L’obra, publicada per Edicions Bromera en la col·lecció «L’Eclèctica», és la guanyadora de l’últim Premi Alfons el Magnànim València de Narrativa, dotat amb 30.000 € per la Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València. Aquesta dotació és la més important pel que fa a certàmens literaris de narrativa en valencià. En l’acte, han intervingut el director de la IAM, Ricard Bellveser; Silvestre Vilaplana, i Joan Carles Girbés, director de publicacions d’Edicions Bromera.


Durant la presentació, Ricard Bellveser ha destacat la «convicció ferma per part de la Diputació de València i la Institució Alfons el Magnànim de mantenir tant la convocatòria del guardó com la seua dotació», mentre que Joan Carles Girbés ha afirmat que El quadern de les vides perdudes «és una de les principals apostes de l’editorial per a aquesta primavera no només en el nostre territori sinó també fora de les nostres fronteres, ja que s’han traduït els primers capítols a l’anglés per tal de poder presentar l’obra en les principals fires internacionals». De la seua part, l’autor ha remarcat la «doble lectura del llibre, d’una banda com a thriller que atrapa al lector amb la resolució d’uns crims i, de l’altra, una novel•la que convida, a través de cites molt ben lligades a l’argument, a gaudir de grans obres de la literatura universal».


La novel·la es presentarà als lectors el dijous 23 de febrer, a les 19.30 hores, a la llibreria Leo de València (Raconada Federico García Sanchiz, 1). L’acte estarà conduït per la periodista Reis Juan i per Xavi Sarrià, escriptor i cantant d’Obrint Pas.


El jurat del premi ha destacat que es tracta d’«una novel·la psicològica i d’intriga que arrossega el lector des de la primera pàgina». El protagonisme de l’obra es reparteix entre un assassí sense identitat, un bibliotecari vell que pateix buits de memòria i que es veu obligat a vendre els seus llibres per a subsistir, i una xiqueta desapareguda. I, per damunt de tot, l’hoste, l’ésser que domina l’ancià en les hores en què perd el control del seu propi cos. Aquesta novel·la de trames subtilment entrellaçades acompanya el lector a través del món miserable d’un home gran i sense família que es troba envoltat de crims i que no és capaç de recordar els seus actes, mentre alguns indicis l’assenyalen com a culpable. Però també l’endinsa en la seua tendra amistat amb una prostituta, en la malaltia mental que pateix i, sobretot, en la investigació per la desaparició d’una xiqueta a qui cada moment que passa serà més difícil trobar amb vida.


Vilaplana ha bastit una novel·la d’una gran profunditat psicològica alhora que plena d’intriga. Les referències literàries que acompanyen aquesta història són els últims records d’un home que estima els llibres per damunt de totes les coses.


Silvestre Vilaplana (Alcoi, 1969) conrea, amb una habilitat extraordinària, la narrativa, tant per a adults com per a joves, i la poesia. És autor, entre altres, de les novel·les L’estany de foc, Premi Blai Bellver de Narrativa Ciutat de Xàtiva, i Les cendres del cavaller, biografia novel·lada de Joanot Martorell per la qual va ser distingit amb el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira i amb el de la Crítica Serra d’Or. Ha publicat també, amb molt d’èxit, obres per al públic jove, com ara Els dimonis de Pandora, La frontera negra i Resurrecció.


Tràiler del llibre / Imatge de la coberta / Foto de l’autor / Primer capítol / Fulleja el quadern que escriu el protagonista de la novel·la

 

Tornar