S'inaugura l'exposició sobre la Istanbul d'Orhan Pamuk

15-4-2010

L'exposició està basa en el llibre publicat per Edicions Bromera i es podrà visitar fins el 31 de juliol al Palau Robert de Barcelona

Es tracta d’un retrat extens i captivador d’Istanbul, la ciutat on va néixer el premi Nobel de Literatura de 2006, Orhan Pamuk, que estarà obert al públic a partir de demà, 14 d’abril, a les Cotxeres del Palau Robert de Barcelona amb el títol «Amb Pamuk per Istanbul». El vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, presidirà la inauguració de l’exposició aquesta tarda a les 19 h. L’acompanyaran el cònsol general de Turquia a Barcelona, Haldun Koç; el periodista Ricard Ruiz Garzón, comissari de l’exposició, i el director general de Difusió Corporativa de la Generalitat, Jordi Fortuny. La mostra està inspirada en textos de l’escriptor turc sobre aquesta ciutat, la que més ha estimulat la seva imaginació, i es podrà visitar fins al 31 de juliol. Edicions Bromera ha col·laborat directament en aquesta iniciativa i l’exposició acull les obres que l’editorial ha publicat de l’autor (El castell blanc, Altres colors, Em dic vermell, Istanbul i El museu de la innocència).

 

Quan la Unió per la Mediterrània dóna les primeres passes i Istanbul, pont de civilitzacions, és Capital de la Cultura Europea 2010, aquesta exposició ofereix una visió de la ciutat turca lluny de la seva imatge més estereotipada. Amb un marcat to literari –s’apropa el Dia del Llibre–, la mostra ens proposa un recorregut pels barris i indrets que més van influir en la infantesa i la joventut de Pamuk i que ell va descriure en el llibre Istanbul. Ciutat i records, publicat per Bromera en la col·lecció «L’Eclèctica».

 

 El relat està format per set àmbits, dedicats cadascun d’ells a una zona diferent d’Istanbul: Nisantasi (el barri on va néixer), Cihangir (el de la seva infància), El Corn d’Or (zona de passejades de Pamuk), El Bòsfor (l’àmbit central i més important de la ciutat), El Casc Antic (zona turística per excel·lència, que li permet parlar de la relació Orient-Occident), Hagia Sofia (l’església més famosa, a partir de la qual Pamuk aborda el tema de la religió) i Beyazit (el mercat dels llibres, que dóna pas als cinc autors turcs i als tres francesos que han escrit sobre Istanbul i als quals Pamuk fa referència en el seu llibre).

L’exposició també inclou un audiovisual de nou minuts sobre Orhan Pamuk com a escriptor clau de la cultura turca i com a cronista de la ciutat. Pamuk és el primer autor turc que ha obtingut el Nobel de Literatura i un dels que més ha escrit sobre el seu país, tot i haver cursat bona part dels seus estudis a la universitat nordamericana de Columbia. Aquest projecte, de la Direcció General de Difusió Corporativa de la Generalitat, ha comptat amb la col·laboració de l’Editorial Bromera, de l’Institut Europeu de la Mediterrània i del nou Consolat General de Turquia a Barcelona.

Tornar