Isabel-Clara Simó presenta "La visita", Premi de Teatre Ciutat d'Alcoi

28-11-2012

L’obra fa un retrat de la mort ple de sarcasme i alhora d’humanitat

 

L’escriptora Isabel-Clara Simó ha presentat La visita, l’obra de teatre amb què va guanyar el Premi de Teatre Ciutat d’Alcoi, en el marc del Congrés d’Arts Escèniques i la Mostra de Teatre que s’ha inaugurat aquest dimecres, 28 de novembre, a Alcoi. A més de l’autora, en l’acte de presentació han intervingut Toni Francés, alcalde d’Alcoi; Josep Gregori, editor de Bromera, i Carles Cortés, escriptor i vicerector de Política Lingüística de la Universitat d’Alacant, autor de la completa introducció que acompanya l’obra d’Isabel-Clara Simó publicada en la col·lecció «Bromera Teatre».
En l’acte, Isabel-Clara Simó ha volgut destacar el mèrit del sector teatral, que ha definit com el «cor de la societat». També ha demanat disculpes als professionals del teatre per haver treballat un gènere que no és el seu i els ha encoratjat a seguir treballant des de la seua independència. Per la seua banda, l’editor Josep Gregori ha volgut recordar el gran nombre d’escriptors de qualitat que ha donat la ciutat d’Alcoi a la nostra literatura, entre els quals, la mateixa Simó.
La visita aborda la mort des de múltiples perspectives a partir de l’experiència íntima d’una anciana malalta de càncer, que enyora la visita de la seua filla. Amb l’aparença d’innocents conflictes al si del matrimoni, Isabel-Clara Simó incorpora hàbilment reflexions i interrogants que faran créixer la tensió del lector. És la mort el final de tot, o més aviat el començament? Tractada amb humor i tendresa, però també dramàticament, la mort és protagonista indiscutible de La visita, juntament amb la parella de vells que assisteixen a la tragèdia inevitable de qualsevol vida. Tot el dolor del món i alhora tota la rebel·lia es condensen en aquest text que ens ofereix un retrat ple de sarcasme i humanitat del pas del temps i del castell de cartes on naufraguen totes les vanitats.
L’alt grau de versemblança, el ritme trepidant del diàleg, la senzillesa de l’escenografia i la concreció dels personatges fan que La visita esdevinga una obra de teatre perfecta tant per a llegir com per a representar als escenaris.
Isabel-Clara Simó (Alcoi, 1943) ha demostrat una gran versatilitat al llarg de la seua sòlida carrera literària com a novel·lista, periodista, assagista... Després de l’èxit de Còmplices –també publicat en «Bromera Teatre»–, la prestigiosa autora de Júlia, La innocent i Dones, entre molts altres títols, fa una nova incursió en el gènere teatral amb La visita, obra reconeguda amb el Premi de Teatre Ciutat d’Alcoi.

Tornar